PSPO wydało nową publikację nt. produkcji nasion rzepaku o najwyższych wartościach technologicznych wymagającej stosowania najwyższego reżimu technologicznego zarówno podczas uprawy, zbioru, suszenia jak i podczas przechowywania.
Produkcja nasion rzepaku o najwyższych wartościach technologicznych wymaga stosowania najwyższego reżimu technologicznego zarówno podczas uprawy, zbioru, suszenia jak i podczas przechowywania. Wymaga ona uwzględnienia czynników, które mają decydujący wpływ na ich wartość technologiczną.
Znajomość tych czynników gwarantuje utrzymanie najwyższej wartości technologicznej i nasion oraz minimalizację strat ilościowych i jakościowych.
Do czynników kształtujących wartość technologiczną i zdrowotną nasion i oleju rzepakowego zaliczamy:
o Zmianowanie
o Kwalifikowany materiał siewny
o Zbilansowane nawożenie
o Stosowanie w optymalnym terminie środków ochrony roślin wyłącznie zarejestrowanych dla rzepaku
o Ograniczenie desykacji
o Prawidłowy termin zbioru
o Właściwe suszenie
o Czystość magazynów i brak szkodników magazynowanych
o Właściwa wilgotność nasion oraz monitorowanie warunków przechowywania
o Czystość środków transportu
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju poprosiło ekspertów z Instytutu Agrofizyki PAN, Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB oraz Instytutu Ochrony Roślin o przygotowanie o przygotowanie pogłębionego opracowania jakościowego, które będziemy mogli przedstawić Państwu już na początku 2019 r.
Tymczasem przedstawiamy skróconą wersję, którą wydrukowaną bezpłatnie można otrzymać w zakładach tłuszczowych będących członkami PSPO, a także pobrać w wersji elektronicznej z naszej strony www z zakładce Publikacje.