Do kalendarza aktywności PSPO na stałe weszła promocja oleju rzepakowego w środowisku lekarskim i dietetycznym. Tym razem tłoczyliśmy olej 23 marca br. na Olimpiadzie Wiedzy Dietetycznej „NUTRIADA 2019” w Uniwersytecie Jagiellońskim Krakowie.
16 drużyn czteroosobowych, składających się z trzech studentów i opiekuna, reprezentujących uczelnie kształcące na kierunku dietetyka z całego kraju rywalizowało o mistrzowski tytuł.
W zmaganiach z konkurencjami Nutriady zwycięstwo odniósł zespół z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, a kolejno II i III miejsce zajął Uniwersytet Jagielloński i Warszawski Uniwersytet Medyczny.
Wszyscy uczestnicy mieli okazję skosztować świeżo wytłoczonego oleju rzepakowego i porozmawiać z dyrektor biura Ewą Myśliwiec m.in. nt. profilu kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym. Była to dobra okazja by odpowiedzieć na wiele nurtujących młodych dietetyków kwestii, wśród których wciąż pojawia się obawa o stosowany przedżniwnie na rzepak glifosat czy rafinację oleju.