W dniach 23 i 24 maja br. w Kazimierzu Dolnym odbyła się XXI konferencja naukowa pt. „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych”.
Konferencja jak co roku zgromadziła specjalistów z zakresu technologii tłuszczów zajmujących się tą tematyką zarówno od strony naukowej jak i praktycznej. Organizatorem wydarzenia był Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego z Warszawy. Wykład dot. „Podsumowania 3-letniej kampanii Pokochaj olej rzepakowy” przedstawiła Ewa Myśliwiec z PSPO. Z kolei prof. Małgorzata Wroniak z SGGW przedstawiła szereg argumentów przemawiających za zastosowaniem oleju rzepakowego w diecie. Ciekawy wykład dot. aktualnej polityki dot. biopaliw wygłosiła również Izabela Krysiuk z KIB. Większość pozostałych doniesień dotyczyła aspektów technologicznych produkcji olejów i margaryn, wyników badań i eksperymentów oraz dostępnych technologii. Spotkanie było też dobrą płaszczyzną do wymiany doświadczeń pomiędzy specjalistami, także umożliwiło integrację branży w niewątpliwie urokliwym miejscu jakim jest Kazimierz Dolny.
Zdj. 1. Ewa Myśliwiec, dyrektor biura PSPO
Zdj. 2. Prezentacja Izabeli Krysiuk, kierownik biura KIB oraz uczestnicy konferencji
Zdj.3. prof. Stanisław Ptasznik, IBPRS
Zdj.4. prof. Artur H. Świergiel, IBPRS
Zdj 5. prof. Małgorzata Wroniak, SGGW
Zdj. 6. Uczestnicy konferencji