21 maja br. w programie „Pytanie na śniadanie” TVP 2 ponownie królował olej rzepakowy. Celina Statkiewicz wyczarowała pyszne dania z jego wykorzystaniem, a dietetyk Klaudia Wiśniewska przybliżyła właściwości oleju dla zdrowia i urody.
W tej odsłonie Celina Statkiewicz pełna kulinarnej pasjiprzygotowała:
- rzodkiewkę marynowaną z fetą w oleju rzepakowym
- placki z cukinii na oleju rzepakowym
- burgery z łososia, który świetnie sprawdza się do smażenia
Klaudia Wiśniewska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wytłumaczyła jak powstaje olej rzepakowy i dlaczego ma korzystny wpływ na zdrowie, wspominając m.in. o właściwościach przeciwzapalnych kwasów omega-3. Podpowiedziała też o możliwości zastąpienia masła w wypiekach przez olej rzepakowy. Podpowiedziała też kilka porad jak przygotować peeling z olejem, maseczkę, czy też zrobić proste zabiegi na twarz czy paznokcie.
Działanie sfinansowano z Fundusz Promocji Roślin Oleistych.