21 września br. w programie "Pytanie na Śniadanie" w TVP 2 ponownie zagościł olej rzepakowy. Prof. Piotr Socha przedstawił znaczenie oleju rzepakowego w diecie dzieci, a Joseph "Józek" Seeletso przygotował pyszcze dania z jego wykorzystaniem.
Prof. Piotr Socha Kierownik oddziału gastroenterologii, hepatologii, zaburzeń odżywiania i pediatrii z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie w rozmowie podkreślił znaczenie kwasów omega-3, których olej rzepakowy jest bardzo bogatym źródłem, w dziecie dzieci. Wspomniał również o jego uniwersalnym zastosowaniu, zarówno do smażenia, jak i wykorzystaniu na zimno, m.in. do sałatek.
Joseph "Józek" Seeletso przy pomocy Moniki Mrozowskiej przygotował:
- bruschetty z pomidorem, jajkiem w koszulce i olejem rzepakowym
- placki z dyni z camembertem, marynowaną dynią i olejem rzepakowym
Działanie sfinansowano w ramach Kampanii "Olej rzepakowy skarbem Europy" współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej