Mamy przyjemność przedstawić Państwu publikację, która jest zbiorem eksperckich artykułów dotyczących znaczenia tłuszczu w żywieniu człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem oleju rzepakowego jako polskiego tłuszczu o wysokich walorach zdrowotnych.
Bardzo cieszymy się, że publikację objął patronatem merytorycznym Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH. Przygotowanie jej przez najwyższej klasy ekspertów zapewnia wysoką jakość merytoryczną dzieła dedykowanego dietetykom, lekarzom i osobom zainteresowanym świadomym odżywianiem – mówi Ewa Myśliwiec, koordynator projektu i dyrektor biura Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.
Żywienie jest jednym z bardzo istotnych elementów zdrowego stylu życia. Prawidłowa dieta to również odpowiednia ilość i jakość spożywanych tłuszczów, dlatego w tej broszurze poruszono najbardziej aktualne zagadnienia związane z tym tematem i zaprezentowano badania dotyczące składu i wartości odżywczej najbardziej popularnych olejów, w tym oleju rzepakowego – mówi dr Katarzyna Wolnicka, kierownik Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i współkoordynator merytoryczny publikacji z ramienia NIZP PZH.
Jest to niezwykle ważny temat, który został przedstawiony pod różnymi aspektami – zarówno zaleceń polskich jak i światowych dotyczących spożycia tłuszczów dla osób zdrowych jak i dla osób z wybranymi chorobami dietozależnymi, oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych, które mogą być stosowane na oleju rzepakowym, a także jakości i bezpieczeństwa oleju rzepakowego dostępnego na polskim rynku - dodaje Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk i współkoordynator merytoryczny z ramienia NIZP PZH.
Publikacja jest dostępna w Internecie na stronach: www.ncez.pl , www.pzh.gov.pl , www.pspo.com.pl i www.pokochajolejrzepakowy.pl.
W wersji drukowanej będzie również dostępna w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH a także w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju oraz na wybranych konferencjach poświęconych tematowi żywienia.
Projekt został zrealizowany w ramach Funduszu Promocji Roślin Oleistych.