Serdecznie zapraszamy do udziału w V Ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego”, która odbędzie się 21 października 2021 r. w Wysokiem Mazowieckiem.
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, we współpracy z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, już po raz kolejny organizuje doroczną konferencję dla producentów rolnych promującą wykorzystanie krajowych rodzimych pasz rzepakowych. Wydarzenie odbędzie się 21 października 2021 r. w Wysokiem Mazowieckiem (Hotel Odessa, ul. Przemysłowa 6).
W ostatnich latach zauważalna jest tendencja wzrostowa w wielkości podaży nasion rzepaku, co widoczne także było poprzez ustanowienia rekordowego przerobu przez firmy członkowskie PSPO w sezonie 2021/2021. Skłania to do refleksji na temat wykorzystania śruty rzepakowej w rodzimej hodowli, w szczególności tam, gdzie bariery jej zastosowania często znacznie wykraczają ponad realia praktyczne, a tak jest zwłaszcza w przypadku przeżuwaczy. W tym roku już po raz drugi swoją uwagę w historii naszej konferencji koncentrujemy na producentach mleka, których serdecznie zapraszamy do spotkania z uznanymi ekspertami żywieniowymi i praktykami z powodzeniem stosujących śrutę rzepakową w skarmianiu krów mlecznych.
Udział w konferencji jest bezpłatny.
Więcej informacji mogą Państwo uzyskać kontaktując się z biurem PSPO
Zgłoszenia uczestnictwa w konferencji prosimy zgłaszać mailowo na adres: biuro@pspo.com.pl
PROGRAM:
10.00 Rozpoczęcie konferencji
- Iwona Dyba, Redaktor Naczelna Farmer.pl
10.00 – 10.20 Otwarcie konferencji i powitanie uczestników:
- Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju;
- Wojciech Mojkowski, Dyrektor, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
- Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych
10.20 – 10.40 Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie
- Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
10.40 – 11.30 Dlaczego poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest lepsza dla krów mlecznych niż poekstrakcyjna śruta sojowa?
- prof. dr hab. Zygmunt Kowalski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
11.30 – 12.00 Przerwa kawowa
12.00 – 12.40 Możliwości wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w paszach starterowych dla cieląt
- dr hab. Paweł Górka, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
12.40 – 13.00 Praktyczne aspekty stosowania śruty rzepakowej w żywieniu stada bydła mlecznego
- Ewelina Szmurło, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
13.00 – 14.10 Debata ekspercka
- Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO;
- Wojciech Mojkowski, PODR w Szepietowie
- Juliusz Młodecki, Prezes KZPRiRB
- dr Dariusz Piątek - przedstawiciel PFHBiPM;
- Jarosław Iwaniuk - przedstawiciel sektora paszowego
14.10 – 14.20 Podsumowanie i zakończenie konferencji
14.20 Obiad
Konferencja finansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych