Rzepak jest niezwykle ważną uprawą w Polsce. Jej rozwój w ostatnich latach jasno pokazuje, że rolnicy doceniają tę roślinę na swoich polach, dzięki czemu rzepak stał się jedną z naszych specjalizacji produkcji rolnej. A jak wygląda to na gospodarskich stołach? Czy nasze gospodynie równie chętnie sięgają po olej rzepakowy jak ich mężowie po sprawdzone odmiany rzepaku? 


Wielkanoc to wyjątkowy czas, w trakcie którego szczególnie chętnie sięgamy do tradycji, także tych kulinarnych. Dzięki uniwersalnym właściwościom i prozdrowotnemu charakterowi oleju rzepakowego ma on coraz szersze zastosowanie na naszych stołach. Święta to więc doskonała okazja do tego, aby i w rolniczych domach, dbając o swoje zdrowie i podniebienia, stawiać na olej rzepakowy tak jak w polskich gospodarstwach stawiamy od lat na uprawę rzepaku.

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju od wielu już lat prowadzi działania informujące konsumentów na temat właściwości i uniwersalności kulinarnej krajowego oleju rzepakowego. Przekazując Państwo nasze najnowsze wydawnictwo „Na Wielkanoc i nie tylko!” zrealizowane wspólnie z TopAgrar Polska, mamy nadzieję, że stanie się ono inspiracją do smacznych i zdrowych Świąt Wielkanocnych, ale i włączenia oleju rzepakowego do codziennej diety nie tylko rolników, ale wszystkich Polaków.

Publikacja jest dostępna do pobrania: tutaj

Sfinansowano w Funduszu Promocji Roślin Oleistych