Mamy niezmierną przyjemność oddać niniejszym w Państwa ręce specjalistyczną publikację Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju pt. „Pasze rzepakowe w żywieniu bydła mięsnego”. Jest to już kolejne wydawnictwo PSPO, z serii zapoczątkowanej publikacją dotyczącą żywienia świń, a następnie bydła mlecznego, stanowiące skumulowany przegląd szczegółowej wiedzy eksperckiej, zarówno tej naukowej, jak i praktycznej – co ma tym szczególniejsze znaczenie – ukazujące realne możliwości stosowania pasz rzepakowych w krajowej produkcji zwierzęcej.
W ślad za systematycznie zwiększającą się produkcją oraz przerobem rzepaku w Polsce podąża rodzima podaż pasz rzepakowych. W ostatnich sezonach bowiem przerób nasion w tłoczniach zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju oscyluje wokół 3,3 mln ton, co oznacza, że branża olejarska zagospodarowuje zdecydowaną większość surowca oferowanego przez krajowe rolnictwo. To oznacza z kolei, że produkty przerobu rzepaku w pierwszej kolejności trafiają na rynek krajowy istotnie zwiększając nasze bezpieczeństwo żywnościowe i paliwowe – oba w kontekście oleju rzepakowego, ale też właśnie paszowe. Podaż niemal 2 mln ton pasz wysokobiałkowych, bo taki jest wolumen łącznie śruty poekstrakcyjnej i makuchu rzepakowego oferowanego przez członków PSPO, to ogromny potencjał własny, który powinniśmy jak najszerzej wykorzystywać w krajowej produkcji zwierzęcej. Notowany jednakże wzrost przerobu rzepaku, a za nim rodzima podaż pasz rzepakowych wciąż jednak nie przekłada się wprost na zwiększone ich wykorzystanie w krajowym miksie białka paszowego. Zgodnie z opiniami ekspertów to właśnie w przypadku produkcji bydła stosunkowo szybko możliwy jest dalszy wzrost udziału krajowych pasz rzepakowych, stąd dostrzegamy potrzebę kontynuowania naszych działań edukacyjnych i promocyjnych właśnie w tym konkretnym obszarze.
Dostrzegając ten potencjał, a jednocześnie wychodząc naprzeciw wszystkim wątpliwościom, które wciąż przejawiają się w dyskusjach na temat pasz rzepakowych, oddajemy Państwu niniejszym kolejną już publikację PSPO skierowaną do hodowców na temat realnych możliwości stosowania ich w rodzimej produkcji zwierzęcej. Nieprzypadkowo skupiamy się obecnie na bydle mięsnym, bo to ważny, ciekawy, a przede wszystkim niezwykle perspektywiczny kierunek działalności rolniczej, który ma szansę stać się ważną specjalizacją polskiej produkcji zwierzęcej – tak jak uprawa rzepaku stała się ważną specjalizacją krajowych upraw polowych. Wysoka podaż pasz rzepakowych przy rosnącym pogłowiu bydła mięsnego motywować powinna nas tym bardziej do rzetelnego podejmowania wykorzystania śruty rzepakowej w rodzimej hodowli – w szczególności właśnie tam, gdzie bariery jej zastosowania często znacznie wykraczają ponad realia praktyczne.
Publikacja została sfinansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych