27 października 2022 r. w Warszawie odbył się IX Kongres Bezpieczeństwa Żywności, w ramach którego Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju zorganizowało sesję tematyczną „Oleje roślinne”.
Wydarzenie poprzedziła wieczorem 26 października br. Gala Inauguracyjna odbywająca się dla Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, Kongresu Logistycznego, Kongresu Produkcji Podstawowej i Kongresu Ekspansywnych Eksporterów, którą zapoczątkował panel dyskusyjny z udziałem uznanych ekspertów branżowych, zaś zwieńczeniem wieczoru była uroczysta kolacja z muzyką na żywo i wśród inspirujących rozmów. Następnego dnia w ramach czterech Kongresów odbywało się równolegle 17 sesji tematycznych. Wśród nich dużą popularnością cieszyła się sesja zorganizowana przez PSPO pt „Oleje roślinne”, której moderatorem był Dyrektor Generalny PSPO Adam Stępień.
Część merytoryczną konferencji rozpoczęła Gabriela Maćkowiak, Dyrektor Działu Jakości i Zrównoważonego Rozwoju z BZK i Wspólnicy, która przedstawiła wymagania prawne oraz zasady zapewnienia bezpieczeństwa i jakości oleju rzepakowego z perspektywy producenta. Zwróciła również uwagę na nowe zanieczyszczenia dla olejów roślinnych, a także możliwości ich występowania na poszczególnych etapach procesu produkcyjnego.
Następną prelekcję wygłosiła dr hab. Małgorzata Wroniak z Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, która przygotowała prezentację wraz z dr hab. Katarzyna Ratusz o chemicznych zanieczyszczeniach w olejach roślinnych. Podczas wystąpienia szczegółowo omówiono najczęściej występujące w olejach zanieczyszczenia oraz wyniki przeprowadzonych w ostatnim czasie badań różnych marek oleju rzepakowego dostępnego na rynku krajowym, zarówno rafinowanych i tłoczonych na zimno, a także zanieczyszczenia chemiczne występujące w nich.
Kolejną prezentację wygłosił dr hab. Stanisław Ptasznik prof. IBPRS z Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczu w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. Prelegent w swoim wystąpieniu przybliżył zagadnienia związane z występowaniem, identyfikacją i zagrożeniami zdrowotnymi wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) na przykładzie wybranych produktów spożywczych.
Następnie Andrzej Starski, Kierownik Pracowni Oceny Zanieczyszczeń Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego przedstawił wymagania dotyczące zanieczyszczeń olejów jadalnych oraz bieżące prace w zakresie norm prowadzone na forum ogólnoeuropejskim.
Ostatnią z prezentacji wygłosiła Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Dorota Balińska-Hajduk, która w swojej prezentacji pt. „Kontrola jakości handlowej olejów roślinnych przeprowadzana przez IJHARS” przedstawiła działania podejmowane przez Inspekcję oraz także wyniki kontroli i przykłady nieprawidłowości występujące z branży olejowej.
W ramach kongresu PSPO zorganizowało również cieszące się dużą popularnością wśród uczestników wydarzenia stoisko, na którym rozdawane były materiały promocyjne na temat oleju rzepakowego.
Organizacja sesji „Oleje roślinne” w ramach IX Kongresu Bezpieczeństwa Żywności została sfinansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.