Serdecznie zapraszamy do udziału w biegu Olejarska Dycha i II Mistrzostawach Polski Olejarzy, które odbędą się 14 maja 2023 r. w Nieliszu. 


W miejscowości Nielisz, nad zalewem o tej samej nazwie, z trasą biegnącą przez kwitnące pola rzepaku, odbędzie się I edycja biegu Olejarska Dycha.  Pomysłodawcą wydarzenia jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, a cele imprezy to promocja biegania w branży olejarskiej, komunikacja korzyści płynących z włączenia oleju rzepakowego do diety sportowca-amatora oraz zorganizowanie imprezy, która na stałe wejdzie do kalendarzy pasjonatów biegania w terenie.
 

Ciągnące się po horyzont żółte pola kwitnącego rzepaku, błękit majowego nieba, ciche leśne ścieżki, meta i wspólny posiłek na plaży nad szumiącą wodą zbiornika Nielisz to główne atrakcje nowej imprezy. Start biegu zaplanowany jest na godzinę 10:00, 14 maja 2023,  w miejscowości Nielisz nieopodal Szczebrzeszyna. Przewidziany dystans to 10 km, a trasa wyznaczona zostanie polnymi i leśnymi ścieżkami, z niewielkimi odcinkami asfaltem,  prowadzącymi na plażę,  gdzie będzie meta biegu, wspólny posiłek i dekoracje. Zakładany limit czasu wynosi 90 minut, co pozwoli ukończyć bieg w limicie również początkującym zawodnikom. 

 

W ramach wydarzenia odbędą się II Mistrzostwa Polski Olejarzy (klasyfikacja branżowa). Osoby uprawnione do startu w kategorii Mistrzostwa Polski Olejarzy to przedstawiciele zakładów tłuszczowych i firm produkujących olej rzepakowy, rolnicy - producenci rzepaku, członkowie organizacji branżowych tj. Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO) oraz Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych (KZPRiRB). Chęć udziału w kategorii Mistrzostwa Polski Olejarzy należy zaznaczyć w formularzu zgłoszeń online. Biorąc pod uwagę pobliski Zakład Tłuszczowy w Bodaczowie oraz uprawy rzepaku w regionie, liczymy na dużą frekwencję osób z branży!
 

Wszyscy uczestnicy otrzymają imienny numer startowy, pamiątkową chustę z logo wydarzenia, torbę bawełnianą oraz butelkę oleju rzepakowego z limitowanej serii. Na trasie przewidziane są punkty nawodnienia, a na mecie - posiłek regeneracyjny. Na zawodników, którzy ukończą bieg w limicie, czekać będzie pamiątkowy odlewany medal na mecie.
 

Organizatorzy zaplanowali klasyfikację OPEN K/M, trzy dodatkowe klasyfikacje wiekowe K/M oraz klasyfikację branżową. Zawodnicy, które zajmą miejsca I-III K/M  we wspomnianych klasyfikacjach otrzymają pamiątkowe statuetki i upominki. Klasyfikacja wiekowa oraz branżowa dublują się z OPEN.

 

Zapisy online: https://b4sportonline.pl/olejarska_dycha/  do dnia 8 maja 2023 r. Wysokość opłaty startowej to 40 zł.

Po upływie tego terminu zapisy możliwe będą w Biurze Zawodów w dniu wydarzenia, tj 14 maja 2023 (niedziela), a wysokość opłaty startowej w dniu imprezy wyniesie 60 zł.

Biuro Zawodów będzie działało w miasteczku biegowym w godzinach 8:00-9:30. 

 

Informacje w pigułce:

  • Lokalizacja: Nielisz, woj. lubelskie
  • Dystans: 10 km, trasa wyznaczona ścieżkami leśnymi i polnymi
  • Limit czasu: 90 minut
  • Start: 14 maja 2023 (niedziela) godz. 10:00
  • Biuro Zawodów: 14 maja 2023, godz. 8:00-9:30
  • Opłata startowa: 40 zł - do 8 maja 2023; 60 zł - w dniu wydarzenia
  • Zwolnienie z opłaty startowej: zawodnicy biorący udział w kategorii Mistrzostwa Polski Olejarzy oraz osoby w wieku 70 lat i starsze (rocznik 1953 i starsze).
  • Pakiet startowy: numer startowy, chusta z logo wydarzenia, pamiątkowa butelka oleju rzepakowego z limitowanej serii, woda na trasie, posiłek regeneracyjny oraz pamiątkowy medal na mecie
  • Klasyfikacja: OPEN K/M, klasyfikacja wiekowa K/M: 1) 16-29 lat; 2) 30-49 lat; 3) 50+ oraz klasyfikacja branżowa Mistrzostw Polski Olejarzy
  • Puchary/statuetki dla zdobywców: I-III miejsca kat. OPEN K i M oraz w kat. wiekowych (dublują się z OPEN); I-III miejsca w kat. MP Olejarzy K i M (dublują się z OPEN) 

 

Dokładny harmonogram, lokalizacja startu i przebieg trasy zostanie podany w komunikacie technicznym.

Zapisy: https://b4sportonline.pl/olejarska_dycha/

----

Organizator: Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

Realizacja: Fundacja Run Vegan

Finansowanie: z Funduszu Promocji Roślin Oleistych