Zapraszamy do zapoznania się z ekspertyzą IERGŻ-PIB zrealizowaną dla Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.
Od wielu lat przedmiotem dyskusji i badań są możliwości zwiększonego wykorzystania rodzimych surowców białkowych w celu zastąpienia, przynajmniej częściowo, importowanej śruty sojowej GMO, która w ok. 55-60% stanowiła o zasobach wysokobiałkowych surowców paszowych wykorzystywanych w Polsce. Jako pasze alternatywne względem śruty sojowej GMO rozpatruje się i analizuje białko roślinne. Również i w innych krajach Unii Europejskiej trwa dyskusja, czy i w jakim stopniu z żywienia zwierząt gospodarskich można wyeliminować stosowanie białkowych komponentów paszowych GMO, zwłaszcza soi, chociaż od 2021 r. dopuszczono ponownie w ograniczonym zakresie, możliwość stosowania w paszach dla zwierząt gospodarskich białko pochodzenia zwierzęcego.
W niniejszym opracowaniu przedstawiono m.in. ideę „NCW białkowego” oraz warianty jego stosowania w kontekście nowelizacji ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach. Skupiono się na funkcjonujących w przestrzeni publicznej proponowanych rozwiązaniach w tym zakresie oraz realności ich wprowadzenia. W sposób szczegółowy zaprezentowano sytuację podażowo-popytową na rynku białka paszowego w Polsce, w tym w szczególności krajowej produkcji (podaży) surowców wysokobiałkowych, ich importu i zużycia. Przedstawiono krajowy bilans głównych komponentów białkowych na tle sytuacji w Unii Europejskiej. Przeprowadzono kalkulacje (na podstawie zaleceń i norm żywieniowych) potencjalnych możliwości zwiększenia zużycia pasz rzepakowych (śruta poekstrakcyjna,i makuch) i strączkowych w przemysłowej produkcji pasz.
Publikacja została sfinansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.