PSPO prowadzi działania na rzecz budowania świadomości walorów śruty i makuchy rzepakowego pod hasłem "Pasze rzepakowe - cenne źródło białka i energii"
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju począwszy od 2010 r. prowadzi działania na rzecz budowania świadomości walorów śruty i makuchu rzepakowego pod hasłem „Pasze rzepakowe - cenne źródło białka i energii”.
Pasze rzepakowe są jednym z tańszych źródeł białka pochodzenia roślinnego dostępnych w kraju. Mimo że nie mogą całkowicie zastąpić śruty sojowej, to ich możliwości w żywieniu zwierząt są niewykorzystane.
Dzięki zastosowaniu pasz rzepakowych można zyskać:
- tańszy substytut śruty sojowej, dzięki czemu poprawia się opłacalność chowu,
- wyższe dobowe przyrosty masy ciała zwierząt rzeźnych, w tym drobiu, świń i bydła opasowego, a także ryb,
- wyższą wydajnością mleczną krów,
- krótszy okres chowu i tuczu zwierząt rzeźnych,
- poprawę składu chemicznego tłuszczu i wartości dietetycznej mleka, jaj i mięsa.
Doskonałe właściwości pasz rzepakowych są wynikiem postępu hodowlanego, w którym olbrzymią rolę odegrał prof. dr hab. Jan Krzymański. Odkrycie Pana Profesora umożliwiło wyhodowanie odmian niskoglukozynolanowych i otworzyło przed paszami rzepakowymi szeroki rynek zbytu.
Działania PSPO mają na celu wsparcie rozwoju przetwórstwa rzepaku i zagospodarowania śruty i makuchu rzepakowego w znacznej mierze na polskim rynku. Podstawową grupą docelową kampanii są hodowcy bydła, trzody i drobiu obok firm branży paszowej. W ramach kampanii zostaną wykorzystane narzędzia PR oraz marketingowe.
PSPO przeprowadziło następujące działania:
Na bieżąco odbywają się wykłady ekspertów na konferencjach branżowych i inspirowane są artykuły w mediach branżowych.
Autorytety, uczestniczące już w kampanii w roli ekspertów to m.in.:
PSPO zaprosiło także do współpracy organizacje branżowe hodowców, ODR-y a takżę Izbę Zbożowo-Paszową, której członkiem jest PSPO.