28 kwietnia br. w programie „Pytanie na śniadanie” TVP 2 królował olej rzepakowy. Celina Statkiewicz wyczarowała pyszne wiosenne dania ze śledzi, młodych liści botwinki i migdałów z dodatkiem oleju rzepakowego. A dr hab. Regina Wierzejska ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH przedstawiła szereg atutów do wprowadzenia tego oleju do codziennej diety.
Przygotowane przez Celinę Statkiewicz przepisy nie tylko mają wiele korzystnych dla zdrowia składników, ale również przykuwają oko swoją atrakcyjnością. W materiale znalazły się cytrynowe śledzie w oleju rzepakowym, sałatka wiejska z młodych liści botwinki z dressingiem na bazie oleju rzepakowego czy domowe masło migdałowe, które kremową konsystencję zyskało dzięki dodatkowi oleju rzepakowego.
Dr hab. Regina Wierzejska ekspert z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH w rozmowie z prowadzącymi program dokonała ciekawego porównania oleju rzepakowego do tłuszczów egzotycznych. Olej rzepakowy jest jak róża – królowa kwiatów wobec chabrów polnych. Przywołała też korzyści wynikające z zawartych kwasów omega-3 w tym tłuszczu.
Na zakończenie prowadzący program Marcelina Zawadzka i Tomasz Wolny podsumowali rodzimy olej rzepakowy jako najzdrowszy, najlepszy, dobry bo polski i pasujący do wszystkiego, a Celina Statkiewicz jako ciekawostkę pokazała nasiona rzepaku, z których powstaje płynne złoto.
Działanie sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych