25 września br. miało miejsce Śląskie Święto Karpia. Na rynku przy Urzędzie Gminy w Pawłowicach już od godziny 9.00 można było obserwować zmagania uczniów szkół gastronomicznych walczących w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych z wykorzystaniem oleju rzepakowego. Na święcie odbywały się również występy artystyczne, prelekcje, a także wystawy produktów regionalnych i rękodzieła. Na rynku stanęła patelnia polowa o prawie dwóch metrach średnicy, w której na żywym ogniu było przygotowywane rybne danie dla odwiedzających święto.


Przez cały dzień święta można było obserwować pokazy tłoczenia oleju rzepakowego, degustować świeżo wytłoczony olej, a także otrzymać materiały takie jak książeczka z przepisami, łopatka, notesik i torba z napisem „Olej rzepakowy zawiera 10x więcej omega-3 niż oliwa z oliwek”. Na stoisku prowadzonym przez Ewę Myśliwiec z PSPO można było skorzystać z porad dietetyka dr Anny Brończyk-Puzoń i dokonać pomiaru składu ciała, co cieszyło się ogromnych zainteresowaniem.

W trakcie wydarzenia odbywał się też konkurs plastyczny, a dzieci malujące ryby otrzymywały upominki ufundowane przez PSPO.

Święto odwiedziło kilka tysięcy osób, a słoneczna pogoda zachęcała do spędzenia czasu na pawłowickim ryneczku.

Organizatorami wydarzenia byli: Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Gmina Pawłowice i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie

Promocja oleju rzepakowego na Śląskim Święcie Karpia odbywała się dzięki finansowaniu z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.