Serdecznie zapraszamy do udziału w V Ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego”, która odbędzie się 21 października 2021 r. w Wysokiem Mazowieckiem.


 

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, we współpracy z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, już po raz kolejny organizuje doroczną konferencję dla producentów rolnych promującą wykorzystanie krajowych rodzimych pasz rzepakowych. Wydarzenie odbędzie się 21 października 2021 r. w Wysokiem Mazowieckiem (Hotel Odessa, ul. Przemysłowa 6).

W ostatnich latach zauważalna jest tendencja wzrostowa w wielkości podaży nasion rzepaku, co widoczne także było poprzez ustanowienia rekordowego przerobu przez firmy członkowskie PSPO w sezonie 2021/2021. Skłania to do refleksji na temat wykorzystania śruty rzepakowej w rodzimej hodowli, w szczególności tam, gdzie bariery jej zastosowania często znacznie wykraczają ponad realia praktyczne, a tak jest zwłaszcza w przypadku przeżuwaczy. W tym roku już po raz drugi swoją uwagę w historii naszej konferencji koncentrujemy na producentach mleka, których serdecznie zapraszamy do spotkania z uznanymi ekspertami żywieniowymi i praktykami z powodzeniem stosujących śrutę rzepakową w skarmianiu krów mlecznych.

Udział w konferencji jest bezpłatny.

Więcej informacji mogą Państwo uzyskać kontaktując się z biurem PSPO

Zgłoszenia uczestnictwa w konferencji prosimy zgłaszać mailowo na adres: biuro@pspo.com.pl 

PROGRAM:

10.00                    Rozpoczęcie konferencji 

                              - Iwona Dyba, Redaktor Naczelna Farmer.pl

10.00 – 10.20       Otwarcie konferencji i powitanie uczestników:

                              - Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju;

                              - Wojciech Mojkowski, Dyrektor, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

                              - Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

10.20 – 10.40       Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie

                             - Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

10.40 – 11.30       Dlaczego poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest lepsza dla krów mlecznych niż poekstrakcyjna śruta sojowa?

                              - prof. dr hab. Zygmunt Kowalski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

11.30 – 12.00       Przerwa kawowa

12.00 – 12.40       Możliwości wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w paszach starterowych dla cieląt

                              - dr hab. Paweł Górka, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

12.40 – 13.00       Praktyczne aspekty stosowania śruty rzepakowej w żywieniu stada bydła mlecznego

                              - Ewelina Szmurło, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

13.00 – 14.10       Debata ekspercka

                             - Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO;

                             - Wojciech Mojkowski, PODR w Szepietowie

                             - Juliusz Młodecki, Prezes KZPRiRB

                             - dr Dariusz Piątek - przedstawiciel PFHBiPM;

                             - Jarosław Iwaniuk - przedstawiciel sektora paszowego

14.10 – 14.20       Podsumowanie i zakończenie konferencji

             14.20      Obiad

 

Konferencja finansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych