8 lutego 2022 roku nasz ekspert opowiadał o właściwościach oleju rzepakowego, a w kuchni zostały przygotowane pyszne ciasta z jego wykorzystaniem.


Klaudia Wiśniewska, dietetyk kliniczny przedstawiła jakimi cennymi właściwościami charakteryzuje się olej rzepakowy, Wspomniała także o szerokim wachlarzu zastosowań jaki ma on do zaoferowania  w kuchni, nie tylko do przygotowania różnego rodzaju dań, ale także jego sposobu wykorzystania m.in. do smażenia, gotowania oraz pieczenia np. jako alternatywa dla masła, które jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Taka zmiana będzie pozytywnie wpływać na utrzymanie tzw. "dobrego cholesterolu" ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczonych w oleju rzepakowym.

W słodkiej cukierni Jola Kleser przygotowała 3 pyszne propozycje:

- proste ciasto francuskie migdałowe,

- ciasto marchewkowe,

- ciasto pistacjowe.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych