Na zaproszenie organizatorów promowaliśmy olej rzepakowy na VIII Konferencji Naukowo-Szkoleniowej z cyklu Żywienie Dziecka Wczoraj i Dziś, która miała miejsce 14-15.06.2024 r. w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie oraz on line.
Leczenie dietetyczne oraz edukacja żywieniowa wpisane są w proces terapeutyczny pacjentów pediatrycznych, nowe dowody naukowe narzucają konieczność stałego pogłębiania wiedzy celem lepszego sprawowania opieki nad małym pacjentem. Tegorocznej konferencji przyświecało hasło „nowe wyzwania, nowe możliwości”. W związku z zawartością kwasów LA i ALA olej rzepakowy ma wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci.
Na konferencji Ewa Myśliwiec prowadziła stoisko, na którym można było skosztować świeżo tłoczonego oleju rzepakowego oraz pobrać m.in. publikację z materiałami eksperckimi o oleju rzepakowym. Była to też świetna okazja do odpowiedzenia na szereg wątpliwości, które pojawiły się z związku z medialnymi doniesieniami o imporcie rzepaku z Ukrainy, czy wyjaśnić kwestie braku zanieczyszczeń glifosatem w oleju rzepakowym.
Przewodniczącą Komitetu Organizacyjnego konferencji była Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum była dr hab. Agnieszka Kozioł – Kozakowska. Wydarzenie zostało objęte patronatem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego Towarzystwa Otyłości Dzieci
W konferencji brali udział specjaliści zainteresowanych tematem żywienia dzieci, w tym lekarze, dietetycy i studenci.